Till huvudinnehåll
series

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

• Högskola

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Kemi, Maten och hälsan

Programbild

Varför dricker inte alla mjölk?

I Sverige ses det som en självklarhet att många vuxna dricker mjölk. Men i många andra länder är detta något som bara barn gör. Varför ser det olika ut på olika platser? Är det kanske till och med så att det är vi som gör fel? Vuxna kan bryta ner mjölksocker, men det är faktiskt en av de få genetiska anpassningarna till nya födoämnen som forskarna känner till när det gäller människans utveckling. Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet, reder ut när denna "nya" vana dök upp, och förklarar varför. Hon ger dessutom svaret på om detta är en kulturell eller naturlig utveckling. Och på köpet: är det verkligen nyttigt? Moderator: Arne Jarrick. Från Vetenskapsrådets kvartalsseminarium Mat på gott och ont. Inspelat 31 maj 2012.

Om programmet

Ämnesord:

Allmän medicin, Dryck, Gastroenterologi, Laktosintolerans, Mat, Matspjälkningsorgan, Medicin, Mjölk

Produktionsår:

2012

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Högskola

Skolämne:

Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Kemi, Maten och hälsan

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program