Till huvudinnehåll
series

UR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Allt från handfasta kostråd till matlarm och medias konsumentpåverkan.

• Allmänbildande

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Kemi, Maten och hälsan

Programbild
Programmet är ej tillgängligt på urplay.se

Från klimp till kalaspuffar

Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström berättar om barnens perspektiv och roll i den svenska matkulturen. Dagens ganska romantiska syn på barn och måltider står i kontrast till hur verkligheten såg ut på den tiden då barnen skötte elden och kom in tidigt i köksarbetet. Först med vissa innovationer, t.ex. el- och gasspisen, kunde barnens arbetskraft frigöras till förmån för skolgång. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Om programmet

Ämnesord:

Barn, Barnmat, Etnologi, Kosthåll, Mat, Matlagning, Matvanor, Socialantropologi

Produktionsår:

2016

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Föreläsare:

    Richard Tellström

Ladda ner programmet: