series

Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

Om idéerna som satt människor i rörelse.

• Folkhögskola / Studieförbund

• Filosofi, Historia

Programbild

Gudrid Thorbjarnadóttir - upptäcktsresande viking

Om programmet

Gudrid Torbjörnsdotter föds på Island för 1000 år sedan som barnbarn till en slav. Kanske är det just därför hon blir en viking, köper skepp och skaffar manskap, och seglar till Nordamerika, eller Vinland som vikingarna sa, nästan 500 år före Columbus. Gudrids livshistoria finns nedtecknad i två olika isländska sagor och genom dem får vi en inblick i vem personen Gudrid var och i livet vid den här tiden. Andra pusselbitar kommer från arkeologiska utgrävningar i Amerika som bekräftar vikingarnas bosättningar där.

Ämnesord:
1000-talet, Amerika, Amerika (kontinent), Arkeologi, Gudrid Thorbjarnadóttir, 980-1019, Historia, Järnåldern, Norden, Nordens historia, Rom, Svenskar i utlandet, Sveriges historia, Upptäcktsresor, Vikingafärder, Vikingar, Vikingatiden
Produktionsår
2021
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Svenska
Medverkande
Ted Hesselbom, Anna Lihammer, Mari Wickerts
Reporter
Anna Hammarén
Ladda ner programmetLadda ner programmet

Pedagogiskt syfte

Programmen är tänkta att användas i undervisningen på gymnasiet, folkhögskolor och i folkbildningen, både för att inspirera till självständigt tänkande, men också för att åskådliggöra den idéhistoriska kontext som de porträtterade personerna levde och verkade i.

Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Skolämne:
Historia, Forntid och medeltid

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program