Till huvudinnehåll
series

UR Samtiden - Genvägar till ett bättre liv

Forskare berättar om den nya tekniken och vad som väntar runt hörnet.

• Allmänbildande

• Biologi, Genetik och genteknik

Programbild

Vår mat: genvägar till vegetabilisk kost

Det är inte bara mänskliga gener som kan ändras och korrigeras med ny genteknik. Även växtgener kan modifieras för att klara hårdare klimat eller vara mindre känsliga för ohyra eller sjukdomar. Men trots att mänskligheten modifierat växter under lång tid har genmanipulerade produkter ett dåligt rykte bland konsumenter. Mats Hansson, professor i molekylär växtbiologi, berättar om både gamla och nya metoder att manipulera växter och vad som kommer bli möjligt i framtiden. Inspelat på Lunds universitet den 11 november 2020. Arrangörer: Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.

Om programmet

Ämnesord:

Biologi, Genetik, Genmodifierade livsmedel, Genteknik, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Naturvetenskap, Teknik

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Föreläsare:

    Mats Johansson

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Biologi, Genetik och genteknik, Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program