series

Svenska förklarad - lätt version

Kärnfullt om litteraturhistorien för anpassade gymnasieskolan.

• Anpassad gymnasieskola, Anpassad grundskola 7-9

• Svenska, Språkbruk

Programbild

Nationella minoritetsspråken förklarade

Om programmet

Hur gick det till när Sverige fick sina fem officiella nationella minoritetsspråk för tjugo år sedan? Och varför blev det just samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch? Vi hör om språkens långa tradition i Sverige och får exempel på hur de låter och skrivs. I dag skyddas de nationella minoritetsspråken av en lag som garanterar dem särskilda rättigheter. Men så har det inte alltid varit.

Ämnesord:
Finska språket, Jiddisch, Meänkieli, Minorietsspråk, Nationella minoriteter, Romani chib, Samhällsvetenskap, Samiska språk, Sociala frågor, Språkvetenskap, Sverige
Produktionsår
2021
Tillgänglig till
30 juni 2027
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien är kopplad till ämnet svenska i anpassade gymnasieskolan och kan fungera som såväl introduktion som sammanfattning av olika kursmoment. Syftet är att komplettera undervisningssituationen med bilder, sammanhang och konkreta exempel. Den primära målgruppen är elever som läser ämnet svenska i anpassade gymnasieskolan. Programmen kan även användas i årskurs 7–9 i anpassade grundskolan och i komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå.

Utbildningsnivå:
Anpassad gymnasieskola
Skolämne:
Svenska, Språkbruk

Liknande program