Till huvudinnehåll
series

UR Samtiden - Samisk och arktisk gastronomi

Ett seminarium om arktisk och samisk mat.

• Allmänbildande

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Programbild

Tillagning av traditionell fisksoppa

Golleguolli är ett projekt vars syfte är att sprida och bevara kunskapen om samisk matlagning och matkultur. Arto Saijets visar hur han tillagar en fisksoppa enligt ett gammalt familjerecept. Det långsiktiga målet är att intresset för det samiska köket ska öka och att efterfrågan på samiska produkter ska stiga. Lena Maria Nilsson, forskningssamordnare vid Várdduo, centrum för samisk forskning, presenterar filmen. Inspelat den 4 oktober 2021. Arrangörer: Várdduo - Centrum för samisk forskning, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum).

Om programmet

Ämnesord:

Etnologi, Kosthåll, Matkultur, Samer, Samisk matlagning, Socialantropologi, Soppor

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2024

Talat språk:

Nordsamiska, Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Föreläsare:

    Arto Saijets

  • Medverkande:

    Lena Maria Nilsson

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program