Till huvudinnehåll
seriesimage

Osynliga sår

Säsong 2. Alla barn har rätt till en uppväxt fri från våld och förtryck. Osynliga sår är en serie korta dokumentära berättelser där barn själva berättar om sina erfarenheter av att må dåligt, ha blivit utsatta för övergrepp eller att ha det jobbigt hemma. Varje program lyfter barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen och den svenska lagstiftningen.

Programbild

Missbruk

"Noel" växer upp med en pappa som dricker för mycket och lär sig snabbt att anpassa sig till pappans skiftande humör. Han tror att han är ensam om att ha en förälder som har ett beroende, men vart femte barn i Sverige idag lever med en förälder som dricker för mycket. I programmet medverkar också Oscar Palmbäck från Ersta vändpunkten och Thérese Eriksson, grundare av organisationen Maskrosbarn.

Om programmet

Ämnesord:

Barn och föräldrar, Barn som far illa, Barn till alkoholister, Barn till missbrukare

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Thérèse Eriksson, Oscar Palmbäck

Pedagogiskt syfte

Syftet är att lyfta barnets rättigheter i enlighet med svensk lag och barnkonventionen, samt visa vilka sociala skyddsnät som finns. Men också att lyfta känslan av skuld och skam från det utsatta barnet och att skapa förståelse. Detta är en del av det centrala innehållet i läroplanen för årskurserna 4-6 i SO, men serien fungerar även för högstadiet och för en vuxen publik.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6, Grundskola 7-9

Skolämne:

Biologi, Kropp och hälsa, Samhällskunskap, Barns rättigheter

Liknande program