Till huvudinnehåll

Dröm om demokrati

Lär dig om Sveriges konstitution och grundlagar, hur skatterna används, vilka val du kan rösta i och fördelningen av den politiska makten. Du får förklaringar till olika politiska begrepp och får veta mer om kampen för allmän rösträtt, kvinnokamp och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Du får möta människor som driver frågor utanför det politiska systemet samt med företrädare för de politiska blocken. Programinnehållet ramas in av en dramatiserad del som beskriver ett Sverige år 2040 som styrs av en diktator.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Att rösta

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Hur går valen i Sverige till och vilka val kan medborgarna rösta i? Vilka beslut fattas i riksdagen, kommunerna och regionerna samt i EU? Begreppet representativ demokrati förklaras och hur platserna i riksdagen fördelas. Magdalena Andersson berättar vad statsministern gör och hur det är att leda regeringens arbete. Vi får också veta varför det är viktigt att rösta. Arba Kokalari, EU-parlamentariker, berättar vilka frågor EU kan påverka och vi möter representanter från de åtta riksdagspartierna.

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Europeiska unionen, Regeringsbildning, Röstning, Rösträtt, Sverige, Val (statsvetenskap)

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Magdalena Andersson, Arba Kokalari

Pedagogiskt syfte

Dröm om demokrati kopplar till det centrala innehållet i ämnet samhällskunskap på flera olika områden. Förutom de självklara kopplingarna till skrivningarna om samhällets struktur, de demokratiska processerna och de mänskliga rättigheterna kan delar av serien också användas för att belysa händelser och skeenden i historisk tid.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program